vrijdag, oktober 31, 2008

Grote Griepmeting 2008 begonnen: doe mee

Alweer voor de 5 e keer gaat de Grote Griepmeting van start. Niet alleen in Nederland, maar in steeds meer Europese landen wordt dit via internet opgezette onderzoek gedaan.
Het kan een rol spelen in onderzoek naar pandemie. Voor geografen zeker interessant omdat de spreiding en verloop van de ziekte door een interactieve kaart kan worden gevolgd.
Meedoen aan dit bijzondere project? Dat kan door je op te geven en één keer per week een korte serie vragen te beantwoorden.

"Pandemie
Echte griep, of influenza, is een ziekte die wordt gevreesd vanwege de voortdurende verandering van het virus en daarmee de dreiging van een wereldwijde pandemie. Berucht is de Spaanse Griep, die in 1918-1919 naar schatting 40 miljoen slachtoffers eiste. De afgelopen jaren maakte iedereen zich ernstig zorgen over de verbreiding van de vogelgriep, omdat dat virus verwant is aan het menselijk virus en zou kunnen veranderen in een variant die van mens op mens overdraagbaar is.

Epidemiologen en virologen denken dat de Grote Griepmeting een belangrijk systeem is om de griepactiviteit tijdens een eventuele pandemie te kunnen blijven meten. Met name wanneer het rapporteringsysteem via de dan overbelaste gezondheidszorg niet meer goed zou werken. Naarmate meer landen zich bij de meting aansluiten, kan de verspreiding van griep van land tot land worden gevolgd en kan hopelijk ook eerder voor de ziekte worden gewaarschuwd.

woensdag, oktober 29, 2008

The places we live: slums in beeld en geluid

Wereldwijd neemt het aantal stedelingen toe. Met name in de ontwikkelingslanden is de toestroom van migranten naar de steden enorm.
Vrijwel al deze nieuwe bewoners komen terecht in de sloppenwijken, de slums en de favelas. Op de website The places we live kun je via een kaart een virtueel bezoek brengen aan vier van de talloze slums in de wereld. Caracas, Nairobi, Mumbai en Jakarta zijn de voorbeelden.
Aldaar kun je in de huizen van een aantal families letterlijk rondkijken (panorama), naar ze luisteren en zien wat ze van de woningen en de omgeving vinden. Geluid aan dus.

Prima te gebruiken bij onderwerpen als 'arm en rijk' en tegelijkertijd een aanklacht tegen de grote welvaartverschillen die er in de wereld zijn.
Foto van Jonas Bendiksen

Masterclass UVA : migratie

Vrijdag 30 januari 2009 kun je een viertal lezingen volgen aan de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam:
  • Woondynamiek in concentratiewijken van immigranten
  • Migratie en mobiliteit hebben prijskaartjes. Amsterdam en Den Haag als voorbeeld
  • ICT en mobiliteit: een complexe relatie ontrafeld
  • Migratie van Afrika naar Europa (onder voorbehoud)
Kosten 157 euro
Informatie en programma

zondag, oktober 26, 2008

27 stormen in 2005: animatie

2005 was een stormachtig jaar in het Caribisch gebied, met daarin Katrina als dramatisch hoogtepunt. In deze animatie is een combinatie van satellietbeelden , temperatuur van het zeewater en de paden van de 27 stormen van dat jaar in beeld gebracht. Hierdoor is heel duidelijk de relatie tussen deze drie te zien.
Er is een uitvoering bij Youtube, waarvan de kwaliteit matig is en een download van het originele filmpje in verschillende formaten (Quicktime) met een betere kwaliteit maar hogere mb's. Kies in het laatste geval voor opslaan en dan lokaal afspelen. Wat ook mooi te zien is zijn de westelijke windstromen, waar wij dan weer last van hebben.

donderdag, oktober 23, 2008

Ontpolderen? Wat is dat dan?

Hoe ziet dat er uit, ontpolderen?
We lezen het wel allemaal en horen het braaf aan dat er in Zeeland een stuk wordt ontpolderd (kaart in PDF), maar wat is ontpolderen?
Is dat het vol laten lopen van een polder met (zout)water? Hoe ziet dat er dan uit? Een plas water, iets met eilandjes of......

Daar zal toch wel een plan voor zijn over hoe het er dan uit gaat zien? Weet u het?

Duurzaam Zeeland heeft het een en ander op een rijtje gezet. De mogelijkheden, met filmpjes en foto's.

Diversiteit in het bos

De volgende presentatie maakte behoorlijk wat indruk op mij, zo mooi is het uitgevoerd. Het is een flash-site waarin de belangrijkheid van (Finse) bos wordt uitgelegd aan de hand van het bos zelf en al het leven daarin. Het is een combinatie van bewegend beeld, tekst, geluid en gesproken woord en uitermate geschikt voor een digitaal bord. Kortom laat je verassen.
Het bos....

Memoryspellen: leuk leren

Een mooi product van onze eigen Digischool is Memory Spelen. Hier kun je het bekende spel met het omkeren van de kaartjes gebruiken om bv. begrippen uit vervoer aan te leren of zelf (!) een spel te maken met eigen begrippen of plaatjes.

Er staat een uitgebreide handleiding online en met een kleine tijdsinvestering kun je al snel aan de gang.
Even een account aanmaken en gaan...

Is dit ook leuk leren? Geef je mening via 'reacties'.

Geoweek 2008 : 17 t/m 21 november

Persbericht
Eén van de grootste groeibranches wereldwijd: geo-informatie. Hiermee wil het KNAG dit belangrijke en innovatieve component van het vak aardrijkskunde in de leefomgeving van de leerling zichtbaar maken. Door leerlingen gebruik te laten maken van nieuwe technieken, zoals GPS en GIS, zelf te laten werken met de nieuwste computerinnovaties en zichtbaar te maken welke beroepsmogelijkheden er in deze sector zijn, wil het KNAG hiermee docenten aardrijkskunde extra ondersteunen.

Met het organiseren van een GeoWeek in de week van 17 t/m 21 november 2008 wil het KNAG scholieren van 10 tot 15 jaar laten ontdekken wat er door bedrijven, universiteiten en instellingen gedaan wordt met en in de geo-informatie sector en hoe kinderen dit in hun eigen leefomgeving gebruiken. Het gebruiken en juist interpreteren van geografisch informatie is een wezenlijk onderdeel van het vak aardrijkskunde. De GeoWeek biedt u daarmee een uitgelezen kans om de aansluiting tussen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven te maken.
Einde bericht.

Een prima manier om eens met een klas/ groep te kijken bij een geo-ict bedrijf of instelling in de buurt. Op de website kun je via een interactieve kaart inzoomen en zoeken naar een 'expeditie' bij u in de buurt. Sommige 'expedities' kun je ook op school laten komen. Allemaal gratis!
Wees er snel bij!

dinsdag, oktober 14, 2008

Workshop interactieve GPS-tochten

5 en 20 november 2008

De les krijgt veel meer impact als deze plaatsvindt in de natuur of het oude centrum van een stad. Door GPS-technieken te gebruiken, kunnen docenten tegenwoordig zelf eenvoudig en goedkoop interactieve speurtochten maken voor hun leerlingen. Deze speurtochten verrijken het dagelijkse onderwijs.
Tijdens de workshop 'interactieve GPS-tochten voor het onderwijs' krijgt u een overzicht van de mogelijkheden die er momenteel zijn. Echter, de meeste tijd zullen we besteden aan het maken van een eigen interactieve speurtocht met de software van Mscape. We gaan dus echt aan het werk!
Na afloop van de workshop zou u in staat moeten zijn uw eigen interactieve speurtocht voor onderwijskundige doeleinden te bouwen.

Programma

De workshops vinden plaats van 12.00-17.00 uur. Er wordt gestart met een inlooplunch.
U kunt zich inschrijven voor:
5 november
20 november

Locatie SURFnet kantoor : routebeschrijving

maandag, oktober 13, 2008

Spel en toetsen: voorbeeld met Content Generator

Altijd in voor een spelletje en helemaal als je er nog iets van kan leren. Op zoek naar makkelijke en leuke manieren om leerstof aan te bieden kwam ik terecht op 'the content generator' alwaar ze een aantal vrij te gebruiken spellen hebben om er zelf content mee te maken. Het makkelijkst is dan ook om er snel even testje van te maken om te zien of en hoe het werkt (zie onder).
Er is een keuze uit 4 verschillende soorten spellen. Door je aan te melden kun je de software gratis op je pc downloaden en kun je beginnen. Meer kant- en klare voorbeelden vind je op de website van Games4geog.
Mijn resultaat zie je hieronder. De vragen zijn uit wat een oude map met talloze CITO vragen uit de jaren '70 van de vorige eeuw, maar de inhoud is nog te gebruiken.
Probeer zelf wat te maken en meld het hier weer! Wat vinden jullie van deze vorm?




Hier kun je dit spel downloaden om het lokaal af te spelen.Gewoon 'rechtermuisknop > opslaan als...> openen in je browser.

vrijdag, oktober 10, 2008

Atlas van de "echte wereld"

Op www.worldmap.org vind je ruim 600 kaarten waarbij de verhoudingen gebaseerd zijn op statistische gegevens. Daarbij moet je denken aan gegevens in de trant van demografie tot aan transport, religie, enzovoorts. Binnenkort verschijnen de kaarten ook in boekvorm onder de naam The Atlas of the Real World: Mapping the way we live. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n kaart, in dit geval toont de kaart het aantal oorlogsslachtoffers uit 2002. Heel leuk om met leerlingen naar te kijken in het kader van bijvoorbeeld globalisering of het ontwikkelen van een wereldbeeld.

Bron: www.worldmapper.org - war deaths 2002

donderdag, oktober 09, 2008

Gratis GLOBE oriëntatieworkshops 31 oktober


Aanmelden voor de gratis GLOBE oriëntatieworkshops is nog steeds mogelijk...

Tijd: 12:00 - 13.00 uur gratis inloop lunch
13:00 - 17:00 uur workshopprogramma
Locatie: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven

GLOBE = het door Al Gore opgezette onderwijsprogramma rond wetenschap en milieu. Leerlingen op meer dan 17.000 scholen in 110 landen verzamelen in samenwerking met wetenschappers gegevens over het mondiale milieu.

Tijdens de workshops vertellen onderzoekers van RIVM, KNMI, Alterra en Wageningen Universiteit over de relevantie van de leerling-data voor hun onderzoek. U voert samen met andere docenten en onderzoekers verschillende metingen uit, u oefent met het invoeren/bekijken van de meetgegevens via internet en u hoort hoe GLOBE in de schoolorganisatie kan worden ingepast.
De workshop is zowel bedoeld voor scholen die deelname aan GLOBE overwegen als voor scholen die al lid zijn, maar wel weer een opfrisser kunnen gebruiken.

Het volledige programma

Voor het gebruik van de door de scholen wereldwijd verzamelde data bv in een GIS (shapefiles) kun je hier terecht.
Lesmateriaal is er ook.

zondag, oktober 05, 2008

Powerpoints voor Aarde.....

Vooral de module aarde schreeuwt om visualisatie. Een powerpointpresentatie die je kunt laten zien op je digitale bord of naar je leerlingen toestuurt/ laat downloaden vanuit de ELO is dan mooi meegenomen. Ik heb de volgende presentaties voor je gevonden.
De volgende onderwerpen kun je downloaden en bekijken. Er zit geen copyright op. Het is Engels, maar dat kun je vertalen.
Heb je een vertaling gemaakt? Plaats hem dan aub in de LMBD.

Volcanoes
Dinosaurs
Natural Hazards
Plate Tectonics
Climate Change
Oil and Gas
Geological Time
Ice Ages

Zelf nog meer foto's te zoeken? Kijk dan eens bij deze databank van Earth Science World

zaterdag, oktober 04, 2008

Week 39 ; wat er gebeurde...

Wat gebeurde er in deze week tot26 september in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.


Week 39 2008

Archief

Ontdekking 'chemische evenaar'.
Bron afbeelding : New Scientist

woensdag, oktober 01, 2008

Earthcaches: informatie over 4000 geologische plekken

Bedafische Bergen, Buntven, De Barchaan van Bakel, en de Bruid van Haarlem. Komt dat bekend voor?

Het zijn zogenaamde Eartcaches, bijzondere geologische plekken die zijn aangemeld bij de internationale organisatie Earthcaches. Bij deze caches horen coördinaten die je in je GPS kunt laden en dan op zoek kunt naar deze plekken. Wereldwijd zijn er al bijna 4000 van aanwezig in de database. Hier kun je zoeken op land en soort. Voor Nederland zitten er 109 in.
Heb je geen GPS of ben je niet van plan om er op uit te trekken dan kun je online ook de informatie die bij deze plekken door de maker zelf is geplaatst bewonderen. Er wordt nl. met foto's en illustraties tekst en uitleg gegeven over het geologische verschijnsel. Bijvoorbeeld over de 'Barchaan van Bakel'.....
Deze locatie kun je ook in bv Google Maps bekijken of bv. Yahoo. Daar kom je via de link [Other Conversions]. Ook kun je mbv een kleine plugin de waypoints downloaden in je Garmin GPS. Voor beide opties is eerst een gratis registratie vereist.

Docentenavond Omniversum

Persbericht
Op 27 oktober 2008 organiseert Omniversum wederom een docentenavond. Een avond waarop u kennis kunt maken met Omniversum als bestemming voor schoolreisjes of educatieve uitstapjes. Tijdens deze avond vertonen wij onze nieuwste grootbeeldfilms Animal Island, surviving Antarctica en Van Gogh.
Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden .