woensdag, oktober 31, 2007

Vijfde Grote Griepmeting van start


[persbericht]
Voor de vijfde keer in de geschiedenis wordt een grootschalige online griepmeting gedaan in Nederland en België. Onderzoekers uit beide landen kunnen zo volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt.
Wekelijks kunnen vrijwilligers op de website aangeven hoe grieperig ze zijn. Ze kunnen ook invullen dat ze verkouden zijn of gewoon gezond. De meting is anoniem. Alle metingen komen in een kaart van Nederland en België, die laat zien waar de griep zich manifesteert. Blauwe stippen geven de gevallen van verkoudheid aan en rode stippen de griepgevallen. De Grote Griepmeting duurt dit keer van 1 november 2007 tot 1 mei 2008.

Dit is het vijfde jaar dat de griepmeting in Nederland en België plaatsvindt. In Portugal gaat voor de derde keer een identieke griepmeting via internet van start. De afgelopen jaren brachten bijna veertigduizend 'griepmeters' in de drie landen de griepgolf in kaart. De bedenker van de griepmeting, Carl Koppeschaar, begon in 2003 met de metingen als educatief webproject, met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en te informeren over griep. "Maar inmiddels verschenen al twee wetenschappelijke publicaties waaruit bleek dat het project zeer betrouwbare resultaten oplevert,” aldus Koppeschaar en zijn team van wiskundigen, virologen en epidemiologen. ”Op grond daarvan vinden deze winter ook proefmetingen plaats in Zweden en in Italië. Groot-Brittannië, Duitsland en Slowakije willen volgend jaar gaan meedoen. Verder is er al belangstelling vanuit Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Ierland, Polen, Malta, Spanje, Estland en Luxemburg. Op den duur kan dus één grote, Europese griepmeting door vrijwilligers ontstaan.”

Geef je op als griepmeter!
Je kunt ook met je klas meedoen.....

Webquest Al Gore, maak je eigen klimaatfilm

Zelf filmpjes maken
Leuk naar aanleiding van de berichten over filmpjes van youtube e.d. is het feit dat zelf film maken ook steeds meer in de lessen wordt gebruikt. In het kader van de klimaatdiscussie is er namelijk een webquest gemaakt waarbij leerlingen naar aanleiding van de film "An inconvenient truth" zelf aan de slag gaan met het maken van hun eigen klimaatfilm. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van hun mobieltje, veel mobieltjes kunnen tegenwoordig filmopnames maken (en dat weten we maar al te goed helaas). Hieraan is dan een wedstrijd gekoppeld waarbij je de klimaatfilmpjes kunt uploaden en daarmee meedingt naar milieuvriendelijke prijzen.

Gastlessen
Verder is mogelijk om de film van Al Gore gratis te krijgen, voor zover dit nog nodig is, want de meeste scholen hebben deze al. En kun je eventueel gastlessen laten verzorgen door studenten milieukunde van de UU.

Lees het allemaal op:
Webquest Al Gore

PS Dit bericht zou niet van mij zijn als ik jullie toch niet nog even zou wijzen op het volgende :-)
BBC - Gore climate film's nine 'errors'
De negen "fouten"

zondag, oktober 28, 2007

Geografische filmpjes in de les


Steeds meer zie je een beamer in de leslokalen verschijnen. Hiermee kunnen we ons vak inderdaad behoorlijk verlevendigen. Online kaartjes en foto's laten zien en natuurlijk film.
Youtube is een potentiële bron voor docenten om enerzijds filmpjes- laten we ze clips noemen- te bekijken of anderzijds zelf te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook leerlingen de opdracht geven om een presentatie over een bepaald onderwerp in de vorm van een clip te maken. Een programma wat daarbij kan helpen is Windows Moviemaker dat op elke windows-computer staat.

Nu is het zoeken in Youtube of soortgelijke sites best wel tijdrovend en lastig. Ook zelf heb ik in de les gebruik gemaakt van dit soort clips en bedacht mij dat het wel handig zou zijn deze in een overzicht ergens neer te zetten (voor later..).
Na een poging in HTML waarbij je de embedded code in je pagina plakt (zoals dat hier in dit weblog ook weleens gebeurt) maar wat erg bewerkelijk is heb ik een (gratis) mogelijkheid gevonden: Yuxt. Daar kun je een soort van thumbnails maken van clips die je wilt bewaren en openbaar kunt maken.
Ik heb het maar 'Geo-Film ' genoemd. Neem eens een kijkje en geef ook jullie clips door, dan plaats ik ze.

woensdag, oktober 24, 2007

Branden in Californië: animatie en kaarten

Al dagen branden de droge bossen en andere planten in de kustgebieden in Californië rond San Diego. De aflandige wind is goed te zien op deze animatie van NOAA. Nog meer afbeeldingen om te bekijken of downloaden.
Voor een precieze locatie van de branden kun je deze kaart van Google Maps gebruiken. De actuele stand van zaken vind je daar.

vrijdag, oktober 19, 2007

Spelen met kaarten

Een kort berichtje voor twee leuke GIS-bronnen.

Wie wil kijken wat de gevolgen van zeespiegelstijging zijn kan hier terecht. Je kan de zeespiegel tussen de 0 en 14 meter laten stijgen, en over de hele wereld zien wat de gevolgen zijn. Naast Nederland heeft ook Venetië een duidelijk probleem.

De tweede is een KML-bestand voor Google Earth. Dit wordt aangeboden door SRON en bevat o.a. bevolkingsdichtheid over de hele wereld en luchtvervuiling.

Ideaal materiaal om in de klas te gebruiken.

(bron (dat daar nog eens een leuke ak-les vandaan kon komen!))

dinsdag, oktober 16, 2007

Het Midden Oosten: oorlogen in kaart

Dat dit gebied nog steeds het toneel is van vele conflicten is niks nieuws. Dat er ook in het verleden veel om te doen is geweest ook niet, maar hoe dat nu precies zit en waar de verschillende 'rijken' lagen die een rol hebben gespeeld in die roemruchte geschiedenis.......
In deze kaart wordt ruim 5000 jaar in een paar minuten zichtbaar gemaakt. Over culturele overdracht gesproken; hier zie je letterlijk de verschillende rijken en hun cultuur over elkaar buitelen.



Nog een paar.

zondag, oktober 14, 2007

Voedseltekort binnen 57 dagen

Heel normaal om te zeggen 'haal jij ff een pak melk, een ons bacon, een brood en een doos eieren.....in de supermarkt'. We gaan er maar vanuit dat het er wel zal zijn. Elke dag en bijna de klok rond.
Een recent rapport van de USDA (United States Departement of Agriculture) maakt duidelijk dat dat niet zo gewoon meer is als pakweg vlak na de Tweede Wereldoorlog. Als we nu zouden stoppen met het melken van de koeien, oogsten van het graan en slachten van beesten dan is er nog 57 dagen voedsel- graanvoorraad. Wereldwijd.
Na WO 2 was dat nog een jaar!

Door droogte, een groeiende wereldbevolking en de stijgende vraag uit China zullen de prijzen de komende tijd gaan stijgen en wellicht dat we de 57 dagen niet eens halen.
Daarnaast is er een enorme vraag naar bio- brandstof zoals ethanol. Deze productie onttrekt voedsel aan de gebieden die daar juist geschikt voor zijn. Je kunt als boer blijkbaar meer verdienen aan de auto dan aan een boterham. In de VS is het afgelopen jaar 30% van het graan gelijk naar ethanol bedrijven gebracht.
Wereldwijd betekent de prijsstijging een groot probleem voor die gebieden met een voedseltekort, zoals de 34 landen die op de VN lijst staan voor voedselhulp. Door onze drang naar 'groenere' energie krijgen grote groepen anderen een voedseltekort. 800 miljoen autobezitters versus de 2 miljard armsten van de wereld. Protesten in bv Mexico toen de tortillas met 60% duurder werden......
Let dus op: bij een stijging van de benzineprijzen worden de boterhammen ook duurder. Voedsel- en olieprijzen worden steeds meer een 'koppeling'.
Voeding en groene benzine is dus niet zo onschuldig als we denken. Iets om over na te denken als we in de supermarkt staan met die doos eieren, brood ....

Video
Kaarten

Bron: Independent
Foto

woensdag, oktober 10, 2007

Hoe hoog woon jij?

Op internet was al een website waarop je de overstromingsgebieden in Nederland kunt zien, Nederland - overstromingsgebied. Sinds vorige week is echter ook landelijke data van actuele hoogtemetingen via internet beschikbaar op de website van het AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland) een initiatief van de overheid. Klik op de kaart of vul je postcode in en je ziet hoe hoog je woont. Goed te gebruiken bij onderzoek in de eigen omgeving.
Hieronder is de wateroverlast nog leuk...

Week 40......wat gebeurde er?

Wat gebeurde er in de week van 28 september tot 5 oktober in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.

Met afbeeldingen en video.


zaterdag, oktober 06, 2007

Week 39.....wat gebeurde er ook alweer?

Wat gebeurde er in de week van 21-28 september in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.

Met afbeeldingen en video.


vrijdag, oktober 05, 2007

Mainports: Schiphol

Vervoer en Ruimtelijke Inrichting
Nog een laatste jaartje "Vervoer en Ruimtelijke Inrichting", dus veel investeringen moet je daar niet meer voor doen. Maar het onderwerp "mainports" komt natuurlijk ook terug in het onderdeel Wereld en Nederland van het nieuwe examenprogramma. Dus zocht ik nog een interessante website naast de al bekende site van de Rotterdamse haven (PortofRotterdam).

Mainport Schiphol
Mainport Schiphol heeft nu ook een poging gedaan om een leuke informatieve site te maken, genaamd: Een heldere kijk op Schiphol. Wat mij betreft is dat wel aardig gelukt, de website is grotendeels interactief en je kunt steeds doorklikken naar dieper gelegen en meer gedetailleerde informatie. Voor leerlingen is er in eerste instantie duidelijke te zien hoe de mainport invloed heeft op ons dagelijks leven en op de inrichting van de directe omgeving van Schiphol. Ten aanzien van het geluid kunnen leerlingen bijvoorbeeld met behulp van een simulatie het effect zien van het sluiten van banen. Ten aanzien van vrachtvervoer is er een animatie die duidelijk maakt welke goederen we in ons dagelijks leven gebruiken die via de lucht worden aangeleverd. Je kunt bij de rol die Schiphol speelt ten aanzien van de regionale economie zien hoe Schiphol de indirecte werkgelegendheid beïnvloedt en zo meer.

Groeien of niet?
Als je vervolgens doorklikt naar diepergelegen informatie vind je daar zaken als het ruimtelijk inrichtingsplan van Schiphol voor de komende tien jaar. Ook is er een link naar de website van het meetsysteem van het geluid van Schiphol met actuele geluidsmetingen. Er zijn statistieken met vluchtgegevens rondom het vervoer van goedern en mensen, enzovoorts. Het geheel is natuurlijk wel een beetje gemaakt ter meerdere eer en glorie van Schiphol, maar daar moet je als docent dan maar doorheen prikken. De site biedt veel infomatie op een leuke manier aan en is daarom heel geschikt om een leuke opdracht bij te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg bronnen op internet te vinden ten aanzien van het milieu om een interessante discussie te voeren over de hoofdvraag van de website: Schiphol, groeien of niet?

(Bron illustratie: http://www.schiphol.nl/)

woensdag, oktober 03, 2007

Nieuw lesmateriaal kaartvaardigheden op Mapz

De makers van Mapz hebben weer een nieuwe module toegevoegd aan de kaartvaardigheden-oefeningen. Het onderwerp waaraan de oefening is opgehangen is voetbal.

De vraag of voetbal een volkssport is en of golf dan een elitesport is moet door leerlingen met behulp van veel kaarten worden beantwoord. Ze krijgen bij een fout antwoord hulp om toch een goed antwoord te kunnen formuleren. Zo komen kaartlezen, kaartanalyse en kaartinterpretatie aan de orde.
De eindopdracht kunnen ze naar hun docent mailen via een online- onderzoekformulier.

De makers stellen commentaar op prijs! Je kunt dat via de mail doen of hieronder via 'reacties'.
Ga gelijk naar voetbal of naar het module-overzicht .