zaterdag, april 28, 2007

Wat er in week 16 gebeurde....

Wat gebeurde er deze week in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 16 2007
Archief

woensdag, april 18, 2007

Coffeeshops en scholen :deja vu


In de Volkskrant van 17 maart stond dit artikel dat duidelijk maakte dat de regel die CDA en Christenunie willen hanteren om coffeeshops uit de buurt van VO scholen te houden nogal lastig uitvoerbaar is. Volgens deze partijen zou de afstand 500 meter - een zgn. 'no blow-zone '- moeten zijn. Bij dit artikel stond ook een kaart die duidelijk maakt dat het voor een stad als Den Haag behoorlijke consequenties zou hebben: bijna geen enkele plek voldoet aan deze 'geografische' eis.

Nieuws zou je zeggen! Toch had ik een 'dat heb ik toch al gezien' ervaring. Een paar jaar geleden heeft een leerling van mijn school al onderzoek gedaan naar coffeeshops in Den Haag. Hij was toen nog geen 18 en mocht er niet in , maar kon wel met geografische informatie (GIS) en de GoudenGids in zijn onderzoek aantonen dat er erg veel coffeeshops zouden moeten verdwijnen. Uitgangspunt waren bij hem de shops zelf, met daar omheen een buffer van 500 meter. Hij gaf zelfs aan waar er evt. nieuwe shops zouden kunnen komen. Commentaar van de gemeente toen was dat het niet ging om een buffer van 500 meter rondom, maar om loopafstand. De Volkskrant vertelt dat dat niet erg veel uitmaakt.

Mooi voorbeeld van geografisch onderzoek met GIS en maatschappelijke potentie in het aardrijkskundeonderwijs.
Dit jaar heeft een leerlinge uit 6v hetzelfde gedaan , maar dan voor Leiden. Ben benieuwd.

zondag, april 15, 2007

Kaarten bij aardrijkskunde. Moeilijk?


Ja, dat kan soms best lastig zijn dat lezen van een kaart.
Wat staat er op en wat kan ik er van aflezen?
Waar moet ik dan op letten?

Bij proefwerken, SE's en eindexamens komen altijd kaartvragen voor. Hoe pak ik dat aan?
Dat kun je trainen. Oefenen met het kijken naar en op kaarten doe je online.



Skeeleren, Verhuizen en Toerisme zijn onderwerpen waarmee je deze vaardigheden kunt testen en gelijk oefenen. Leerling krijgt direct hulp als deze het even niet weet of fout heeft.

Kijk op Mapz
(van de makers van 'Werken met de kaart ' van o. a. legenda, kaartschaal, kaartsoorten en projecties)

In het kader van het project Contentstimulering heeft een groep aardrijkskundedocenten uit de regio Den Haag webbased lesmateriaal rond het thema kaartvaardigheden ontwikkeld.

U kunt de complete module gebruiken, maar ook alleen onderdelen toepassen. U kunt uw leerlingen zoveel ruimte geven als u zelf wenst: klassikaal, groepsgewijs of individueel, zowel in school als thuis.

Digischool biedt het materiaal via het vaklokaal online aan. De versie die geschikt is voor plaatsing in een ELO is te downloaden via de community aardrijkskunde. Deze laatste versie is alleen beschikbaar voor leden: lidmaatschap is gratis.

Online: www.digischool.nl/ak
ELO: leermiddel.digischool.nl

Makers stellen commentaar op prijs.

Wat er in week 15 gebeurde....

Wat gebeurde er deze week in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 15 2007
Archief

maandag, april 09, 2007

Wat er in week 13 gebeurde...

Wat gebeurde er deze week in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 13 2007
Archief

donderdag, april 05, 2007

Human Develoment Trends


De United Nations Development Programme (UNDP) riep in 1993 de Human Development Index (HDI) in het leven om ontwikkeling van landen beter in kaart te brengen. Niet alleen wordt er gekeken naar de economische cijfers van een gebied, maar ook naar sociale indicatoren als de levensverwachting, armoede en de mate van alfabetisering. Dit geeft een realister beeld van hoe een land er kwa ontwikkeling voor staat.

GAPMINDER laat in animaties zien hoe de stand van zaken was in 2005. Onderwerpen als de verdeling van inkomen, regionale verschillen per continent en het hoeveelheid sterftes onder kinderen in relatie met de Millennium Goals worden op heldere wijze uitgelegd. Het gaat om negen thema's die in het Engels worden uitgelegd.


zondag, april 01, 2007

Puzzel van de natuur

Al weer een tijdje geleden kreeg ik van Herman Kocks een aantal puzzels gemaakt in Excel. Je kunt ze dus vinden in de LMBD.
Een erg leuke vorm van kruiswoordraadsels die je in de les goed kunt gebruiken. Gisteren kwam ik ze weer tegen en bedacht mij dat het weleens aardig zou zijn om er een online-versie van te brouwen. Aan de slag dus met Lectora, mijn favo tool als het gaat om het maken van e-learning voor het internet. Om het geheel interactief te maken moest er wel wat 'gepuzzeld' worden, maar ik ben tevreden over het resultaat. Het onderwerp is 'de natuur centraal' en behelst klimaat, weer, tektoniek etc. Wat vinden jullie? Meer?
De puzzel..